top of page
Search

Zatvorené rastlinné terárium a všetko čo by ste o ňom mali vedieť



Čo je to rastlinné terárium?


Rastlinné terárium, inak aj plantárium alebo florárium je miniatúrny rastlinný ekosystém vo fľaši.

Jedná sa o sklenené nádoby s uzáverom alebo korkovým štupľom, vďaka ktorému sa v nich udržuje stále vlhko a preto je ideálne pre tropické rastliny ako napr. paprade a orchidey. Rastlinným teráriom môžeme v pravom slova zmysle označovať iba zatvorené nádoby. Sú to v podstate miniatúrne skleníky - tropické záhradky v malom pohári.




Starostlivosť o zatvorené rastlinné terárium


Starostlivosť o zatvorené terárium je jednoduchá. Terárium je potrebné v prvom rade vhodne umiestniť - správne umiestnenie totiž tvorí až 90% úspechu v starostlivosti. Najlepšie sa mu teda bude dariť na presvetlenom stanovisku bez priameho slnka. Prvé dva-tri týždne ho tiež doporúčame na novom mieste sledovať a podľa potreby aj raz za týždeň otvoriť na noc kvôli výmene vzduchu, inak sa bude zavlažovať úplne samé!


Ako je to možné? Vplyvom svetla a tepla v miestnosti sa totiž na skle zráža voda, ktorá v nádobe cirkuluje a opäť padá do pôdy a na listy rastlín. Takýto mini ekosystém preto dokáže pri optimálnych podmienkach fungovať bez doplnenia vlahy niekoľko mesiacov až rok!


Ako teda spoznám, že moje terárium funguje tak ako má? Terárium by sa pri správnych podmienkach malo vždy rosiť, ale iba tak optimálne. To znamená, že by sa na stenách nádoby mala stále v menšom množstve kondenzovať voda. Ak sa však napríklad zo začiatku rosí až príliž (nádoba je celá zahmlená do tej miery, že do nej ani nevidíte), je ho potrebné prvé dva-tri týždne otvárať aspoň raz do týždňa na noc, kým sa v ňom vlaha nevybalansuje. Závlaha terária je potom nutná až vtedy, keď sa voda cez mikrovetranie v uzávere kompletne vyparí a na skle sa už nezráža, alebo keď vidíme, že už je terárium na oko suché. V takom prípade vlahu doplníme a necháme opäť nabehnúť na samozavlažovací kolobeh.


Ak zavlažujeme, tak hneď ráno mäkkou, najlepšie destilovanou vodou a to pomocou rozprašovača na rastliny. Používaním rozprašovača vieme množstvo vody jednoducho regulovať a vyhneme sa tak prípadnému preliatiu nádoby.


Rastlinky v teráriu tiež pravideľne zastrihávame, aby nám časom nádobu neprerástli.





Q&A: najčastejšie kladené otázky a odpovede


Q: V teráriu sa mi objavila pleseň, čo teraz?

A: Ak sa vám v uzatvorenom teráriu objavila drobná pleseň/hnednutie na rastlinkách alebo machu je to preto, že sa v teráriu kumuluje nadmerné množstvo počiatočnej vlahy a/alebo je umiestnené na príliš tmavom stanovisku. Napadnuté časti rastlín jednoducho odstránte a terárium nechajte na deň-dva prevetrať. Ak by sa mu napriek tomu nedarilo, skúste zmeniť stanovisko - potrebuje skutočne svetlé stanovisko bez priameho slnečného úpeku.


Q: Terárium sa mi stále rosí, je to v poriadku?

A: Na uzatvorenom teráriu by mala na skle nádoby zrážať voda, ale iba tak optimálne. Ak sa zo začiatku rosí až príliš, treba ho prvé dva-tri týždne otvárať aspoň raz do týždňa na noc kým sa v ňom vlaha vybalansuje. Pri pravidelnom vetraní nádoby je ale nutné aj príležitostné doplnenie vlahy a to približne raz za pár mesiacov, alebo ak vidíme, že terárium už vysychá a na skle sa už voda nezráža (tj. nemá v ňom už čo cirkulovať) V takom prípade vlahu doplníme a následne necháme terárium aspoň 48 hodín prevetrať od nadmernej vlahy. Až potom ho zatvoríme a necháme opäť nabehnúť na samozavlažovací kolobeh.


Frekvencia otvárania a dopĺňania vlahy je v každom prípade individuálna a záleží na vašich jedinečných podmienkach (svetlo a teplo) v ktorých sa terárium nachádza. Jednoznačná rovnica preto na starostlivosť neexistuje, treba iba skúšať a pozorovať, akú starostlivosť si bude u vás vyžadovať:)


Q:Koľko vody je dostatok vody?


A: Preliatie alebo nadmerná vlhkosť pôdy sú najčastejšími chybami v starostlivosti o rastlinné terárium. Nedovoľte ale ani aby vám vyschlo! Premokreniu sa najlepšie vyhneme, ak pri doplnení vlahy použijeme rozprašovač na kvety. Používaním rozprašovaču imitujeme rastlinnému svetu dážď a takýto spôsob zálievky je pre terárium aj najviac prirodzený. Množstvo vody a frekvencia zálievky je potom individuálna a záleží od ročného obdobia a vašich konkrétnych svetelných a teplotných podmienok. Dobrým ukazovateľom vlahy a takou našou malou pomôckou pri zálievke môže byť aj biely pásik - vrstva piesku v substráte. Pri jednom zavlažení teda striekajte dovtedy, kým voda nedosiahne k tomuto bodu a vtedy je vody dostatok:)


Q: Musím naozaj použiť destilovanú vodu? A kde sa dá vôbec zohnať?


A: Áno, z našej dlhoročnej skúsenosti skutočne odporúčame používanie destilovanej vody alebo inej mäkkej vody. Používaním destilovanej vody zamedzíte škaredým bielym fľakom od vodného kameňa, ktoré sa časom na nádobe usadia a len veľmi ťažko sa ich potom zbavíte.

Destilovaná voda je bežne dostupná v každej drogérií, na pumpe alebo vo väčších obchodných reťazcoch so stavebninami.

Mäkká voda je okrem destilovanej napríklad niekoľkokrát prevarená voda lebo detská kojenecká voda.


Q: Terárium mi vyschlo/ splesnivelo, dá sa ešte zachrániť?


A: Ak vám rastlinky v teráriu vyschli alebo vám splesnivelo, stalo sa tak jedine nevhodnou starostlivosťou alebo umiestnením. Terárium však vyhadzovať nemusíte! Nádobu k nám môžete kedykoľvek priniesť na servis a rastlinky do nej opäť vysadíme:)


Q: Viem si vyrobiť terárium aj sám doma?


A: Určite áno! Na výrobu terárií je dostupných mnoho návodov a postupov. Na vytvorenie jednoduchého mini ekosystému môžete napríklad využiť náš predpripravený DIY terárium set.









1,347 views
bottom of page