top of page
Search

DIY rastlinné terárium

Updated: Sep 27, 2021

Rastlinné terárium, inak aj plantárium alebo florárium je miniatúrny rastlinný ekosystém vo fľaši. Terária sú úžasné tým, že sú v podstate živými umeleckými dielami - magickými krajinami v malom pohári. Ak túžite aj vy po svojom vlastnom palom skleníčku, vytvorte si ho podľa návodu, ktorý sme si pre vás pripravili.





Ako postupovať?


krok 1: základ je drenáž


Spodok dobre umytej a čistej nádoby pokryjeme súvislou vrstvou štrku.

Táto vrstva nám poslúži ako drenáž, keďže nádoba nemá odtokovú dieru ako obyčajné črepníky. Štrk tiež zabezpečí zachytenie nadbytočnej vlahy, ktorá by mohla spôsobiť zahnívanie koreňov.


krok 2: aktivujeme


Celú vrstvu štrku opatrne pokryjeme tenkou vrstvou aktívneho uhlia tak, aby sa nám vrstvy nezmiešali. Aktívne uhlie je kľúčovou ingredienciou pre správne fungovanie uzatvorených rastlinných ekosystémov, pretože absorbuje nežiaduce toxické látky alebo plesne, ktoré sa v teráriu môžu časom vyskytnúť. Ide tiež o prírodný spomaľovač rastu, ktorý v priebehu prvých mesiacov zabráni tomu, aby nám rastliny prerástli terárium.


krok 3: piesočné duny


Vrstvu aktívneho uhlia pokryjeme, rovnako ako v predošlom bode, súvislou tenkou vrstvou piesku, ktorý nám jednotlivé vrstvy oddelí od zeminy a navyše terárium vizuálne ozvláštni.


krok 4: zasaď ma!


Poslednou vrstvou, ktorou pokryjeme spodok nádoby, je zemina. Ako základ použijeme približne polovicu a viac substrátu z balenia – musí ho byť dostatočné množstvo na to, aby sme v ňom mohli vyhĺbiť dierky pre korene. Jednotlivé rastliny sadíme tak, aby sa čo najmenej dotýkali skla a zároveň tak, aby každá z nich mala priestor na dýchanie a rast. Ak už sú všetky korienky pevne v zemi, zasypeme rastliny zvyškom substrátu, ktorý opatrne zatlačíme, a to predovšetkým pri stonkách.


krok 5: dekorujeme


Svoju malú záhradku si teraz môžete doplniť kúskom machu, kamienkom či inou drobnosťou podľa vlastnej kreativity. Ak máme doma štetec s jemným vlasom, pomôže nám očistiť povrch kamienkov a listov na rastlinách od prebytočnej zeminy.



krok 6: imitujeme dážď


Posledným krokom je zálievka terária. Výdatne ho pokropíme destilovanou vodou tak, aby ňou nasiakol celý povrch poslednej vrstvy - substrátu. Najlepšie nám pritom poslúži rozprašovač. Pri jeho použití dokážeme jednoduchšie odhadnúť potrebné množstvo vody a vyhnúť sa tak preliatiu terária.


krok 7: a čo ďalej?


Na záver necháme terárium aspoň 48 hodín prevetrať. Následne ho uzavrieme korkovou zátkou, vďaka čomu sa spustí samozavlažovací kolobeh a umiestnime na svetlé až mierne svetlé stanovisko. V priebehu prvých dvoch až troch týždňov odporúčame nádo


bu nechať aspoň na jednu noc otvorenú, aby sa v nej mohol vymeniť vzduch. Po zvyšok času sa však terárium bude zavlažovať úplne samo.


Ako je to možné? Vplyvom svetla a tepla v miestnosti sa totiž na skle zráža voda, ktorá v nádobe cirkuluje a opäť padá do pôdy a na listy rastlín. Takýto mini ekosystém vďaka tomu pri optimálnych podmienkach dokáže samostatne fungovať aj niekoľko mesiacov. Pri pravidelnom vetraní nádoby však predsa nezabúdame na príležitostné doplnenie vlahy, a to približne raz za tri až štyri mesiace, prípadne ak vidíme, že terárium vysychá a na skle sa prestala zrážať voda. V takom prípade nádobu zavlažíme podobne ako na začiatku.



Viac o starostlivosti o zatvorené rastlinné terárium sa dočítate tu: https://www.botanicallab.sk/post/rastlinn%C3%A9-ter%C3%A1ri%C3%A1-a-ich-starostlivos%C5%A5


8,271 views
bottom of page