top of page
Search

Choroby a škodcovia

Izbové rastliny citlivo reagujú na nepriaznivé pestovateľské podmienky, akými sú nedostatok svetla a vzdušnej vlhkosti, trvalé prelievanie alebo málo vody, nedostatok živín, ale aj na časté zmeny stanovišťa, prievan či blízkosť tepelných zdrojov. Oslabené rastliny sú potom náchylnejšie na rôzne choroby a častejšie ich napádajú škodcovia. Príznaky toho, že niečo nie je v poriadku, sú väčšinou viditeľné ihneď. Rastlina je menej vitálna, listy sú povädnuté alebo bez príčiny opadávajú, listy žltnú, konce a okraje listov hnednú, na listovej ploche sú viditeľné stopy pôsobenia škodcu alebo hubového ochorenia. Každý takýto prejav môže signalizovať niečo iné.



Dôležitá je prevencia


Prvým krokom k prevencii pred škodcami a k všeobecnému udržaniu zdravia rastlín je správna identifikácia rastliny a uistenie, že jej poskytujeme vhodnú starostlivosť. Kľúčom k úspechu je vhodné svetlo, primeraná zálievka a kvalitný substrát. Škodcovia sa však napriek všetkému môžu k rastlinke dostať, a to hneď niekoľkými spôsobmi. Nájdu si k nám cestu napríklad cez otvorené okná (mnohí z nich lietajú) alebo si ich nevedomky prinesieme domov na ovocí a zelenine či na kvetoch zo záhrady. Môžeme si ich priniesť tiež z obchodu ako “bonus” k novej rastlinke, alebo k nám pricestujú vo vreci so zeminou, do ktorej sa chystáme rastliny presadiť. Niektorí škodcovia, ako napríklad roztočce, sú voľným okom takmer neviditeľní – najmä ak je ich prítomných len zopár, a preto je mimoriadne ťažké ich v ranom štádiu napadnutia vôbec zaregistrovať. To znamená, že vždy, keď do svojej zbierky prinesieme nové rastliny, či už z obchodu alebo ako odrezok od kamaráta, musíme rastlinku poriadne skontrolovať, prvé týždne ju preventívne sledovať, prípadne ju hneď presadiť do čistého kvetináča a kvalitného substrátu.


1.Hubové choroby

Hubové choroby postihujú najmä mladé rastliny a semenáčiky, nevyhnú sa však ani tým starším a za niekoľko dní dokážu rastlinu poškodiť alebo ju úplne zničiť. Z prejavov hubových ochorení spomenieme napríklad padanie klíčnych rastlín, rôzne hrdze, alebo fatálne verticíliové vädnutie. Pri napadnutí hubovým ochorením sa chemickému postreku, žiaľ, nevyhneme. Účinným fungicídom, ktorý pôsobí aj preventívne, je napríklad Previcur Energy. Pri závažnejších problémoch často pomôžu prípravky zo skupiny azolov, ako napríklad Folicur.



2.Roztočce

Zo živočíšnych škodcov sa v prehriatych bytoch s nízkou vzdušnou vlhkosťou najčastejšie vyskytujú roztočce. Nájdeme ich zväčša na spodnej strane listov, pričom na napadnutých rastlinách zanechávajú jemné pavučinky, prípadne sivé alebo žltkasté škvrny a spôsobujú deformáciu listov. Roztočce likviduje chemický postrek, ako je napr. Vertimec, ktorý namiešame podľa návodu na krabičke a pridáme k nemu kvapku zmáčadla alebo prostriedku na umývanie riadu. Roztok striekame na listy približne z 20 centimetrovej vzdialenosti. Po desiatich dňoch tento proces zopakujeme.




3.Vošky

Ďalším rozšíreným škodcom sú vošky, ktoré na mladých výhonkoch, púčikoch a listoch zanechávajú množstvo lepkavej medovice. Ich likvidácia je však väčšinou jednoduchá. Okrem chémie pomáha aj postrek z mydlovo-liehového roztoku (v pomere približne 20g mydla na 1 l vody a 10 ml silného denaturovaného liehu) či silný výluh z tabaku. Na začiatku je dôležité rastlinku poriadne osprchovať a stonky aj listy umyť mydlovo-liehovým roztokom. Následne je vhodné oddeliť ju od ostatných rastlín.

Účinne bude pôsobiť aj chemický postrek, napr. Karate, ktorý namiešame podľa návodu na krabičke a použijeme ho podobne ako v predchádzajúcom opise.


4.Červce, Štítenky, Puklice

Azda najťažší je boj s červcami, štítenkami a puklicami. Červce, ktoré pripomínajú malé vatové chumáčiky, sa dajú jednotlivo odstrániť vatičkou namočenou do mydlovo-liehového roztoku, inak použijeme chemické prípravky. Puklice a štítenky nájdeme na spodnej strane listov, prípadne na stonkách. Sú drobné, vypuklé a podobne ako vošky vylučujú lepkavú tekutinu. Pri menšom výskyte nám pomôže, ak ich potrieme mydlovo-liehovým roztokom alebo čistým liehom a následne ich mechanicky odstránime drievkom alebo pinzetou. Ani tu sa však často nevyhneme použitiu chemických prípravkov – systémových insekticídov, akým je napr. Mospilan, ktorý je vhodné kombinovať s iným insekticídom.





5.Strapky

Ďalším typom škodcov sú strapky, ktoré na seba upozornia menšími striebristými škvrnami na listoch a drobnými kôpkami tmavého trusu. Napadnuté listy časom hnednú a vysychajú. Tento drobný, 1,5 – 2 mm dlhý pohyblivý štíhly hmyz ničíme napríklad vyššie spomínaným postrekom Karate.



5,993 views
bottom of page